Wat is pijn

Alles wat u moet weten

Wat is pijnPijn - het is een vervelend onderdeel van het leven en we krijgen er allemaal op bepaalde momenten mee te maken. Maar hoe voelen we pijn? Waar dient het voor? Om u meer inzicht te geven in pijn, volgen hier de antwoorden op een paar intrigerende vragen:

Wat is pijn?

Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwvezels. Bepaalde zenuwuiteinden zijn gevoelig voor pijn - de zogenaamde nociceptoren. De zenuwvezels vertellen uw hersenen voortdurend wat er in uw lichaam en uw omgeving gebeurt. Als u ziek bent of u bezeert zich, sturen de nociceptoren pijnsignalen naar uw hersenen, via uw ruggenmerg. Tegelijkertijd geven de weefsels rond het getroffen gebied chemische stoffen af, die prostaglandines worden genoemd. Deze stoffen helpen de pijnsignalen te versterken - om ervoor te zorgen dat uw hersenen ernaar luisteren.

Waarom voelt u pijn?

Simpelweg omdat dat u beschermt. Als u bijvoorbeeld uw enkel verstuikt, vertelt de pijn u dat u zich hebt bezeerd en dat u actie moet ondernemen. Het werkt ook als waarschuwing, zodat u het getroffen gebied niet extra belast.

Waarom voelen sommige mensen meer pijn dan anderen?

Sommige mensen hebben een hoge pijngrens, en anderen een lage. Perceptie is een van de redenen hiervoor. De hersenen werken met associaties. Als u in het verleden een zeer pijnlijke ervaring hebt gehad, kunnen uw hersenen pijn later in verband brengen met uw eerdere ervaring, zodat u het misschien moeilijker vindt om met uw nieuwe pijn om te gaan.

Uw pijngrens wordt ook beïnvloed door uw emoties: als u gedeprimeerd of ongerust bent, kan uw pijngrens laag zijn. Sterke emoties als opwinding of angst kunnen er juist voor zorgen dat u tijdelijk geen pijn voelt.