Menstruatiepijn

Wat u moet weten

MenstruatiepijnVoor veel vrouwen is hun menstruatiepijn niet zo erg dat het hun dagelijkse ritme verstoort of speciale aandacht vereist. Anderen hebben er echter zo'n last van dat ze thuisblijven van werk of school en zich afsluiten van de rest van de wereld tot de pijn weggaat. Als menstruatiepijn uw leven verstoort, hebben we een aantal tips om uw ongemak te verminderen:

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. De baarmoeder trekt zich samen om het baarmoederslijmvlies af te kunnen stoten, zodat er een nieuw slijmvlies kan groeien. Om de samentrekkingen te stimuleren, geeft het lichaam chemische stoffen af, die prostaglandines worden genoemd, en deze chemische stoffen veroorzaken de pijn.

Kunt u uw menstruatiepijn verlichten?

Warmte is een goed middel om de spieren van de baarmoeder te verzachten en te doen ontspannen. Een warm bad en een kruik met warm water zijn traditionele oplossingen die echt werken. Hier volgt nog een aantal eenvoudige behandelingen:

  • Massage - help uw spieren zich te ontspannen door uw buik te masseren.
  • Beweging - u hebt er waarschijnlijk geen zin in, maar actief zijn is een goede manier om de pijn te verzachten. Probeer rustig te zwemmen, wandelen of fietsen.
  • Pijnstillers - ibuprofen (het werkzame bestanddeel van Nurofen) kan effectief zijn, aangezien het werkt tegen prostaglandines.
  • Alternatieve behandelingen, zoals meditatie en/of homeopathische geneesmiddelen kunnen helpen. (Lees voor gebruik de bijsluiter.)
  • TENS-apparaten worden ook veel gebruikt tegen menstruatiepijn. Kleine elektrodes worden hierbij op de buik geplaatst om de zenuw in het bekkengebied op zo'n manier te stimuleren dat de pijn vermindert.

Wanneer dient u uw arts te raadplegen?

Neem contact op met uw arts als uw menstruatiepijn erger is dan normaal (dit is vooral belangrijk voor oudere vrouwen), als uw menstruatie heviger of minder regelmatig is dan anders, of als u over tijd bent.

De informatie op deze webpagina's is in geen geval bedoeld als diagnose of recept. Voor alle medische zaken dient u uw arts te raadplegen.