Verkoudheid en griep

Hoe worden verkoudheid en griep veroorzaakt?

Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door virussen die de bovenste luchtwegen (neus, keel, oren en bijholtes) infecteren. Verkoudheden komen vooral voor tijdens de wintermaanden. Maar wist u dat verkoudheden niet direct te maken hebben met koud weer? Ze kunnen wel worden veroorzaakt door uw centrale verwarming, die de vochtige slijmvliezen in uw neus doet uitdrogen. Deze slijmvliezen vormen een belangrijk afweersysteem tegen binnendringende virussen.

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus en gedijt vooral van november tot en met februari. Er zijn drie grote griepvirussen: A, B en C.

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Een verkoudheid ontwikkelt zich normaal gesproken geleidelijk en veroorzaakt een verstopte neus of een loopneus, niezen, zere keel, hoesten, lichte koorts en vermoeidheid. Het duurt meestal twee tot vier dagen.

Griep daarentegen treft gewoonlijk het hele lichaam. Symptomen zijn onder meer: hoge koorts (meestal 39°C of hoger), koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn, uitputting, gebrek aan eetlust, hoesten en soms een verstopte neus en een zere keel. Griep kan meer dan een week duren.

Populaire manieren om verkoudheid en griep te behandelen

De meeste verkoudheden duren niet lang en u kunt thuis de symptomen helpen te verminderen middels pijnstillers (antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid). Van ibuprofen - het werkzame bestanddeel van Nurofen - is aangetoond dat het helpt de lichaamstemperatuur te verlagen. Andere manieren om verkoudheids- en griepverschijnselen te verlichten, zijn onder meer:

  • Gebruik van inwrijfmiddelen, verstuivers of inhalers die verstopping tegengaan
  • Drinken van warme dranken, bijvoorbeeld met honing en citroen
  • Er voor zorgen dat u warm blijft
  • Rust nemen

Informatie over de Nieuwe Influenza A (H1N1) (voorheen Mexicaanse griep), kunt u onder andere vinden op: http://www.rivm.nl/

De informatie op deze webpagina's is in geen geval bedoeld als diagnose of recept. Voor alle medische zaken dient u uw arts te raadplegen.