Herstellen van een sportblessure

Hier zullen we bekijken wat je kunt doen om sneller te herstellen en hoe je je blessure moet behandelen.

Het herstelproces een handje helpen

Zaken die onmiddellijk na het oplopen van een sportblessure vermeden moeten worden (meestal gedurende drie dagen) worden samengevat door de afkorting HARM:

  • Hitte – bijvoorbeeld warme baden, sauna’s of warmtepakken.
  • Alcohol – alcohol drinken kan het bloeden en de zwelling doen toenemen en het genezen vertragen.
  • Rennen – of een andere vorm van sport die de blessure zou kunnen verergeren.
  • Massage – wat het bloeden en de zwelling kan verergeren.

Een andere manier om de zaken waar je rekening mee moet houden te herinneren, is een andere afkorting, BRICE:

  • Bescherming – Zorg ervoor dat het gekwetste lichaamsdeel wordt beschermd tegen verder letsel.

Probeer situaties te vermijden waarbij u het pijnlijke lichaamsdeel verder belast. Als je bijvoorbeeld je enkel hebt verstuikt, draag dan schoenen die de enkel beter ondersteunen.

Sommige letsels zullen baat hebben bij meer ondersteuning, zoals een brace of stevige tape. Neem contact op met een dokter of een specialist in sportletsels als je niet zeker bent wat het beste is voor jou.

  • Rust – Geef het letsel tijd om te genezen door het gewricht of de spier wat te laten rusten. Probeer niet stoer te doen en te blijven sporten met blessures, dit kan verdere schade veroorzaken en ervoor zorgen dat het langer duurt om te genezen.
  • IJs – In plaats van het getroffen lichaamsdeel warm te maken, geniet ijs de voorkeur tijdens de eerste twee of drie dagen na het oplopen van de blessure.

Leg gedurende de eerste twee of drie dagen, gedurende 15 tot 20 minuten ijs, gewikkeld in een vochtige handdoek, op de blessure. IJs kan ook helpen om de pijn en de zwelling van zachte weefselblessures, zoals verstuikte ligamenten, spierscheuren of kneuzingen te verminderen. Probeer om het ijs niet rechtstreeks met de huid in contact te laten komen, dit kan brandwonden veroorzaken. Ga niet naar bed met een ijspak; je wil niet de hele nacht ijs op de blessure leggen!

  • Compressie – Als het mogelijk is om een drukverband of een elastische ondersteuning aan te brengen op de blessure, zal dit de eerste dagen helpen om de zwelling en het bloeden onder controle te houden.

In de meeste gevallen zal het verband of de ondersteuning ook helpen om de blessure te ondersteunen terwijl er nieuw littekenweefsel wordt gevormd. Dit zou ook moeten helpen om je pijn te verzachten. Een elastisch verband of elastisch kokerverband zijn meestal bij de apotheker verkrijgbaar.

Zorg ervoor dat het verband niet te strak rond het getroffen lichaamsdeel worden gespannen, dit kan de bloedcirculatie beperken. Vergeet niet om het verband te verwijderen voordat je naar bed gaat.

  • Elevatie – Houd, indien mogelijk, het gekwetste lichaamsdeel omhoog en ondersteun het (zoals op een kussen) om te helpen om de zwelling te verminderen.

Als je been gekwetst is, vermijd je best lange periodes waarin je been niet omhoog ligt. Als je been omhoog leggen meer pijn veroorzaakt, probeer het dan gewoon zo comfortabel mogelijk te houden.

Verrekkingen, verstuikingen en andere sportblessures behandelen

Voor lichte verrekkingen, verstuikingen en kneuzingen, zijn anti-ontstekingsmiddelen zonder steroïden (NSAID’s) vaak effectief. Ze helpen om de pijn te verzachten en beperken ook ontsteking en zwelling. Je kunt bijvoorbeeld Nurofen kopen bij de apotheek. Nurofen bevat ibuprofen en is verkrijgbaar in verschillende vormen. Voor lichte verrekkingen, verstuikingen en kneuzingen, zijn die Niet-Steroïdale Anti-Inflammatoire Geneesmiddelen (NSAID’s) vaak effectief. Ze helpen om de pijn te verzachten en beperken ook ontsteking en zwelling. Je kunt bijvoorbeeld Nurofen kopen bij de apotheek. Nurofen bevat ibuprofen en is beschikbaar als tablet met Nurofen 200mg Omhulde tabletten (bestaat ook in dosering 400mg) of als topische behandeling met Nurofen Patch 200 mg pleister.

In geval van een ernstige blessure, in het bijzonder aan het hoofd of de ruggengraat, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Je moet ook overwegen om naar je dokter te gaan, als je erg veel pijn hebt, bij zwelling, gevoelloosheid of als je geen gewicht op een ledemaat kunt zetten. Als je je zorgen maakt dat je symptomen te ernstig zijn of als je denkt dat je een gewricht hebt gebroken of ontwricht, ga dan onmiddellijk naar je dokter

De meeste sportblessures zijn niet erg en het herstel gaat meestal snel. Als je echter twijfelt, is het best dat je niet eenvoudigweg hoopt dat je het juiste doet. Vraag altijd raad aan iemand met kennis van zake.