Hoe werkt ibuprofen?

Ibuprofen remt de productie van prostaglandinen in het lichaam. Dit zijn natuurlijke stoffen die in uw lichaam worden afgescheiden als u gewond of ziek bent. Wanneer prostaglandinen worden afgescheiden, zijn de zenuwen in de buurt erg gevoelig voor pijn, wat uw lichaam helpt om te detecteren dat er iets niet klopt.

Prostaglandinen veroorzaken ook ontstekingen en weefselzwellingen. Dit is een van de redenen waarom een verstuikte enkel gezwollen en stijf wordt.

Wat zijn de verschillende farmaceutische vormen die ibuprofen bevatten?

Ibuprofen is orale of topische toepassing verkrijgbaar.

Tabletten: tabletten of zachte capsules met ibuprofen moeten met water worden ingenomen. Wanneer u een ibuprofen-tablet neemt, lost dit in uw maag op. Als de tablet oplost, komt de ibuprofen vrij. Het wordt dan geabsorbeerd in de bloedbaan door de wand van uw maag.

Sommige bijzondere vormen van ibuprofen zoals het lysinaat ervan lossen snel op, waardoor een snellere opname van ibuprofen in het lichaam mogelijk is.

Topische ibuprofen: komt in pleistervorm het moet direct op of in de buurt van het gewricht van de bovenste of onderste ledematen worden aangebracht. Deze geneesmiddelenpleister is ontworpen om ibuprofen over een langere periode vrij te geven via de huid, rechtstreeks naar de plaats van de pijn en de ontsteking. Het is geïndiceerd voor de plaatselijke pijn bij plotselinge spierverrekkingen of verstuikingen en bij milde verwondingen vlakbij het gewricht van een arm of been.

Waarvoor kan ibuprofen gebruikt worden?

Ibuprofen wordt bij OTC-doseringen gebruikt voor de tijdelijke verlichting van matige tot milde pijn en/of ontsteking in geval van:

  • Hoofdpijn (bijv. migraine, spanningshoofdpijn)
  • Koorts
  • Menstruatiepijn
  • Tandpijn
  • Verrekkingen, verstuikingen of kneuzingen voor topisch ibuprofen