Ontsteking betekent dat je lichaam je beschermt

Ontsteking is een normale reactie bij een verstuiking. Het is je lichaam dat op de blessure reageert. Wanneer je een enkel verstuikt, worden de zachte weefsels in je lichaam beschadigd. Dit zorgt ervoor dat deze weefsels chemische stoffen vrijgeven die dienst doen als een alarmsignaal, om het herstelproces te beginnen. Bijgevolg stroomt er meer bloed naar het letsel, met de daarbij horende bloedplaatjes (om het bloeden te stoppen) en witte en rode bloedcellen. Dit is eigenlijk een goed teken. Het helpt het lichaam om de schade te herstellen. Het verklaart ook waarom je verstuikte enkel gezwollen kan zijn.

Waarom zijn verstuikingen zo pijnlijk?

Wanneer je een enkel verstuikt, geeft het alarmsysteem van je lichaam chemische stoffen vrij, genaamd prostaglandinen, van het beschadigd weefsel. Het vrijgeven van deze chemische stoffen is belangrijk om voor de ontsteking te zorgen, die het gebied rond het letsel beschermt. Het maakt zenuwen echter ook gevoelig voor pijn. Deze pijn kan worden verzacht door mogelijkheden voor pijnverlichting terwijl de blessure geneest.

Ontsteking beheren terwijl deze aanwezig is

Om de pijn van een blessure te helpen verzachten, moet je proberen om de ontsteking te verhinderen, deze is de oorzaak van de pijn. Voor verstuikte enkels of spierverrekkingen is er de RICE-methode. Het staat eenvoudigweg voor rust, ijs, compressie en elevatie.

None

RUST

Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, probeer dus niet meer gewicht dan noodzakelijk op het gekwetste lichaamsdeel te zetten. Zonder rust, zet je voortdurend druk op het letsel, wat kan leiden tot verdere ontsteking.

IJS

IJs is een erg goede manier om ontsteking te verminderen en kan ook bloeden en zwellen verminderen. Elke 1-2 uur gedurende 10 minuten ijs op de blessure leggen, en dit voor 48 uur, kan de pijn verzachten en ontsteking verminderen.

COMPRESSIE

Een verband aanleggen rond het getroffen lichaamsdeel helpt ook bij het voorkomen van zwelling en biedt ondersteuning voor het letsel.

ELEVATIE

Door het getroffen lichaamsdeel omhoog te houden, kan de zwelling ook worden verminderd. Het helpt om bloed en vloeistof weg van de blessure te laten stromen. Deze aanpak werkt het best als de ledemaat tot net boven het niveau van het hart wordt geplaatst, voor zover dat praktisch mogelijk is.

Ontstekingsremmende geneesmiddelen helpen om de pijn te verzachten

Ibuprofen (het actieve bestanddeel in Nurofen) vermindert de productie van prostaglandinen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verzachten. De meeste verrekkingen en verstuikingen beginnen na enkele dagen te genezen. Als de symptomen erger worden tijdens de eerste 24 uur of als je je om een of andere reden zorgen maakt over je verrekking, vraag dan je dokter om raad.

Andere pijn die gepaard gaat met ontsteking

Ontsteking beperkt zich niet tot een verstuikte enkel. Het kan ook de oorzaak zijn van pijn bij andere aandoeningen, met inbegrip van tandpijn, verkoudheid & griep en sinusitis.