Wat zijn de gevolgen van een slechte houding?

Lange periodes onderuitgezakt zitten kan grote gevolgen hebben voor je lichaam en je gezondheid negatief beïnvloeden. Of je nu over je bureau reikt op het werk, een zware doos optilt of uren aan een stuk op je mobiele telefoon kijkt, je houding is erg belangrijk en onderuit gezakt zitten kan meer dan alleen je voorkomen beïnvloeden.

Een gezonde ruggengraat heeft drie krommingen, die een S-vorm vormen; een ter hoogte van de nek, een aan het bovenst deel van de rug en een aan het onderste deel van de rug. Een goede houding helpt om deze vormen in stand te houden en houdt beenderen en gewrichten in de juiste positie ten opzichte van elkaar, zodat spieren op de juiste manier worden gebruikt en de kans op, onder andere rugpijn, afneemt. Het is erg belangrijk om de vele ingewikkelde structuren in de rug en de ruggengraat gezond te houden.

Een slechte houding kan een effect hebben op veel lichaamsdelen, waardoor je lichaam meer risico loopt op blessures. Zonder een goede houding, kunnen je spieren en ligamenten gespannen en stijf worden, wat uiteindelijk tot pijn zal leiden en mogelijk ernstige spier- en skeletaandoeningen kan veroorzaken.

Een goede houding kan ook je spijsvertering bevorderen omdat je interne organen, wanneer je rechtop zit, zich in de juiste positie bevinden. Je lijkt ook meer zelfvertrouwen te hebben je komt meer zelfverzekerd over als je rechtop staat.

Tips voor een goede houding thuis

Comfortabel zitten

Als je thuis aan een tafel of een bureau gaat zitten, is de juiste stoel erg belangrijk. De stoel moet instelbaar zijn en zou je onderrug moeten ondersteunen. Begin met tegen de leuning van je stoel te zitten, zodat je rug in contact blijft met de rugleuning. Stel daarna je stoel in en zorg ervoor dat je voeten niet hangen te bengelen maar plat op de grond staan en probeer je knieën ter hoogte van je heupen te houden.

Zorg voor een goede matras

De meesten onder ons hebben ongeveer acht uur slaap nodig per nacht. Een foute matras kan nefast zijn voor onze houding, terwijl het kiezen van de juiste matras kan helpen bij het minimaliseren van de factoren die kunnen leiden tot rugpijn en kan een invloed hebben op de kwaliteit van je nachtrust.

Je moet op zoek gaan naar een ondersteunende matras, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Om de matras te vinden die het beste is voor jou, kunt je best in de winkel op een matras gaan liggen, voordat je ze koopt. Een te stevige matras zal je drukpunten uit positie drukken, maar een te zachte matras zal ze niet ondersteunen.

Als je op een oude matras slaapt of de veren in de matras voelt, is het waarschijnlijk een goed moment om een nieuwe te kopen.

Een computer gebruiken

Je scherm moet recht voor je staan, op een armlengte en op de juiste hoogte – de bovenkant van het scherm moet zich op of net onder het niveau van je ogen bevinden, anders kan dit leiden tot problemen met je nek en je rug. Als je scherm goed staat opgesteld, zorg er dan ook voor dat je de helderheid op het juiste niveau instelt. Een hulpmiddel om je pols op je muismat te leggen kan de druk op je polsen en handen verminderen.

Als je ooit pijn voelt, kan Nurofen 400mg Omhulde tabletten een effectieve pijnverzachting bieden. – maar, als je regelmatig last hebt van terugkerende pijn, zorg er dan voor dat je deze tips volgt en ga naar je dokter of huisarts als de pijn niet vermindert.

Bevat ibuprofen. Voor pijnverzachting. Lees altijd het bijsluiter.